Koldhævede boller

Koldhævede boller

Vil du også have friskbagte boller til morgenmad? Så prøv den her utroligt nemme og lækre opskrift på koldhævede boller.

Koldhævede boller er en type boller, hvor dejen hæver i køleskabet i mindst 10 timer i stedet for at hæve ved stuetemperatur i et par timer som ved traditionel gærdej. Den lange, langsomme hævning i køleskabet giver dejen mere tid til at udvikle smag og struktur og skaber også en mere elastisk dej.

Ingredienser:

Hvide boller

10 g gær / 3 g tørgær

3.5 dl koldt vand

6 g salt

450 g hvedemel


Grove boller

10 g gær / 3 g tørgær

3.5 dl koldt vand

6 g salt

250 g hvedemel

200 g grahamsmel

Kategori:
Bagværk
Sådan gør du:

Godt at vide


Der kommer ca. 10 boller ud af denne opskrift.
Dejen skal stå koldt i mindst 10 timer.


Dejen til koldhævede boller


1. Hæld 3.5 dl koldt vand i en stor stål og opløs gæren heri.

2. Hæld 6 gram salt og 450 gram hvedemel ned i skålen og rør det hele godt sammen. Brug enten en ske eller røremaskine til at røre dejen sammen og ikke hænderne. Dejen skal være ret klisteret.

3. Tildæk skålen og stil den i køleskabet natten over.

Efter hævning på mindst 10 timer


1. Tænd ovnen på max over- og undervarme.

2. Gør en bageplade klar ved at lægge bagepapir på.

3. Brug en spiseske til at forme bollerne med, da dejen er klistret. Dyb evt. skeen i koldt vand mellem hver bolle, så dejen ikke hænger fast.

4. Når ovnen er varm så sættes bagepladen midt i ovnen og der skrues ned på 225 grader.

5. Bollerne skal have ca. 15 minutter. Tjek løbende om bollerne er færdige ved at se om bollerne har fået farve og ved at banke i bunden af bollerne, hvis det lyder hult så er bollerne færdige.


TIP
Denne opskrift på boller, er helt perfekt hvis man gerne vil have nybagte boller om morgenen, men ikke vil vente på at dejen hæver. Denne dej skal nemlig laves dagen før og stå i køleskabet natten over.

Lav en dobbelt potion fredag aften, så kan de lave friskbagte boller både lørdag og søndag.

Du kan følge opskriftslageret på Facebook hvor der løbende bliver lagt opskrifter op.


Koldhævede boller med kerner?


Koldhævede boller eller langtidshævet boller er super hvis morgenbrødet skal være lidt ekstra nemt.
Hvis du gerne vil have dine boller lidt grovere, så kan du kan med fordel tilføje lige solsikkekerner eller hørfrø - det smager super.

Kan det passe man ikke skal ælte dejen?


Ja, det skal man slet ikke!
Det er måske verdens nemmeste bolle opskrift, da man bare skal røre de få ingredienser sammen i en skål og så sætte skålen på køl.

Kan jeg lave bollerne grovere?


Ja, du kan sagtens lave bollerne grovere hvis du ønsker.
Du kan blande forholdet 250 gram hvedemel og 200 gram grahamsmel - de er også rigtig gode, måske bedre når de er lidt grovere.

Kan jeg bruge tørgær?


De her koldhævede boller bliver lige gode om du bruger frisk gær eller tørgær.
Du erstatter bare den friske gær med 3 gram tørgær.