Sådan koger du ris - hvor mange ris pr person

Hvordan koger man ris? Hvor meget ris pr person? Få svar her! Sammen lækre ris retter

Hvordan koger man ris?


At koge ris er faktisk ret nemt, men som så meget andet, så skal man lige lære det.
Når det kommer til at kog ris er det vigtigt at man ved hvilke slags ris man skal koge, da der findes mange forskellige slags ris.
I den her lille vejledning om at koge ris vil lære du at koge følgende ristyper: parboiled ris, brune ris, jasminris og basmatiris.
Du vil lære hvor lang tid risene skal koge samt blandingsforhold mellem ris, vand og salt.

Hvor meget ris pr person


Rigtig godt spørgsmål og det kan være svært at svare 100% korrekt på!
Som tommelfingerregel siger man 1 dl ukogte ris pr person.
Når det så er sagt, så kommer rigtig meget an på hvor sulten man er og hvor meget tilbehør der er til.
Tommelfingerregelen med 1 dl ris pr person er lige meget hvilke typer ris man tilbereder, altså brune ris, jasminris eller basmatiris så er 1 dl tommelfingerreglen.

Ris pr person gram


Nu ved du at du som tommelfingerregel skal bruge 1 dl ris pr person, men hvor mange gram?
Du skal bruge ca. 80 gram ris pr person.

PersonerRis i gram ris
1 person80 gram ris
2 personer160 gram ris
3 personer240 gram ris
4 personer320 gram ris
5personer400 gram ris
6 personer480 gram ris
7 personer560 gram ris
8 personer640 gram ris
9 personer720 gram ris
10 personer800 gram ris


Kog parboiled ris


Parboiled ris er det man kalder løs ris og det er fordi de er løse både før kogning og efter. Skyl parboiled ris inden de skal koges.

Blandingsforhold for parboiled ris


4 dl parboiled ris
6 dl vans
10 g salt

Kogetid for parboiled ris


Bring vand i kog.
Kog parboiled risene ved svag varme og under låg i 12 minutter. Tag gryden af varmen og lad risene stå under låg i 10 minutter efter kogning.

Kog brune ris


Brune ris er den type ris der har det højeste indhold kostfibre og bliver derfor også kaldt for fuldkornsris. Grundet det højere indhold af kostfibre skal de også koge lidt længere tid end de andre ris typer.

Blandingsforhold for brune ris


4 dl brune ris
8 dl vand
10 g salt

Kogetid for brune ris


Bring vand i kog.
Kog de brune ris ved svag varme og under låg i 30 minutter Tag gryden af varmen og lad risene stå under låg i 5 minutter efter kogning.

Kog jasminris


Hvis man gerne vil lave klistrede ris, så er det jasminris man skal gå efter.

Blandingsforhold for jasminris


4 dl jasminris
6 dl vand
10 g salt

Kogetid for jasminris


Bring vand i kog.
Kog risene ved svag varme og under låg i 12 minutter. Tag gryden af varmen og lad risene stå under låg i 12 minutter

Kog basmatiris


Basmatiris indeholder en stor mængde stivelse og det anbefales derfor at man skyller risene godt inden kogning. Basmatiris bliver ligesom jasminris klistrede og passer derfor ekstra godt til thai retter.

Blandingsforhold for basmatiris


4 dl jasminris
6 dl vand
10 g salt

Kogetid for basmatiris


Bring vand i kog.
Kog risene ved svag varme og under låg i 12 minutter. Tag gryden af varmen og lad risene stå under låg i 12 minutter Lækre opskrifter med ris

Du kan du koge ris


Nu du er god til at koge ris, så kan du tjekke nogle af følgende opskrifter.