Flødekartofler uden ost
4
servingsLækker cremet opskrift på flødekartofler – det er hvad den her opskrift er. Her får du en nem opskrift på flødekartofler i ovn. Cremet flødekartofler uden ost.
Med den her opskrift på flødekartofler, så går du ikke galt i byen. Du får cremede flødekartofler der er yderst velsmagende. Den her lækre opskrift på flødekartofler bliver kun bedre hvis du bruger friske kartofler – mmm det er lækkert.
Den her omgang flødekartofler er uden ost og uden æg, altså helt klassisk flødekartofler og lige til. Du kan selvfølgelig altid drysse lidt skrevet ost over, hvis du ønsker, men der er ikke nødvendigt for at få den cremede.
Ingredienser
1 kg kartofler
5 dl fløde 38%
3 skalotteløg
2 tsk salt
1 tsk peber
1 tsk revet muskatnød
Beskrivelse
- Godt at vide
- Den her opskrift på flødekartofler skal have 200 grader over-og undervarme i 1 time.
- Til at skære kartoflerne anbefaler vi at du bruger et mandolinjern eller en meget skarp kniv.
- Klargør flødekartofler
- Tænd ovnen på 200 grader over-og undervarme.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver gerne 3-5 mm.
- Lav fadet med flødekartofler
- Smør fadet med smør eller olie.
- Kartoflerne skal lægges i lag – start med at lægge 1 lag kartofler, drys med løg, salt, peber og muskatnød.
- Fortsæt med at lave lav som i trin 2, indtil du har brugt alle kartoflerne.
- Hæld 5 dl fløde 38% over kartoflerne.
- Bag flødekartofler i ovn
- Stil flødekartoflerne midt i ovnen og bag dem i 1 time ved 200 grader over-og undervarme.
- Tjek efter 40-45 minutter om er helt møre ved at prikke med en gaffel eller lignende – kartoflerne skal være helt møre.
- Hvis overfladen bliver sort, kan du blot lægge et stykke staniol over.
Tips til opskriften
- Du behøver ikke tilføje ost til dine flødekartofler for at få dem cremet – det er denne opskrift et bevis på.
Kombinationen af fløden og stivelsen fra kartoflerne er rigeligt for at de bliver cremet. - Har prøvet mange forskellige kombinationer og forhold mellem kartofler og fløde – den klare vinder blev til 1 kg kartofler til 5 dl fløde 38% til.
Kan flødekartofler fryses?
Jeps du kan sagtens fryse flødekartofler ned. Når du tør dem op igen, så kan du enten lave en optø og så stille dem i ovnen eller smide den i en kold ovn og tænde på 200 grader – hold blot øje løbende om de er varme nok til servering.
Du kan heldigvis ikke smage forskel – nogen gange kan det være de er lidt mere cremede, men det gør jo ikke noget.
Hvor mange gram flødekartofler pr person?
Det er altid lidt et svært spørgsmål at svare på, da det varieere fra person til person men som tommelfingerregel kan man sige 250-300 gram flødekartofler. Så går du ikke helt galt i byen og hvis der er for meget kan du jo blot fryse det.
Antal personer | Gram flødekartofler | Bemærkninger |
1-3 | 250 – 750 g | Passer til mindre husholdninger og familiemiddage |
4-7 | 1000 – 1750 g | Passer til større middage og selskaber |
8-10 | 2000 – 2500 g | Meget store portioner, kan være for meget for mindre grupper |
11-13 | 2750 – 3250 g | Store mængder, egner sig bedst til større begivenheder |
14-16 | 3500 – 4000 g | Enorme portioner, kun til særlige lejligheder med mange gæster |
Bemærk venligst: – Denne tabel tager udgangspunkt i en standardportion på 250 gram per person. Justering af denne mængde kan være nødvendig afhængigt af retter og gæsternes appetit – Det er altid bedre at have lidt for meget end for lidt.
Overvej om du skal lave lidt ekstra, så du undgår at løbe tør. – Husk også at have tilstrækkeligt med andre retter og tilbehør, så gæsterne ikke bare fylder sig med flødekartofler.
Kan man bruge fløde, der har været frosset til flødekartofler?
Ja, du kan godt bruge fløde, der har været frosset, til flødekartofler, men der er et par ting, du skal være opmærksom på:
- Konsistensen: Når fløde fryses og derefter optøs, kan den skille lidt, hvilket betyder, at den ikke længere er helt glat. Dette kan dog afhjælpes ved at piske fløden let sammen eller blande den godt, inden du bruger den.
- For at få det bedste resultat bør du:
- Optø fløden langsomt i køleskabet
- Piske/røre den grundigt efter optøning for at få en mere ensartet konsistens
- Bruge den relativt hurtigt efter optøning
Flødekartofler er faktisk en af de retter, hvor tidligere frossen fløde fungerer fint, fordi:
- Fløden bliver varmet op
- Den blandes med andre ingredienser
- Eventuelle små ændringer i konsistensen ikke påvirker det endelige resultat væsentligt