Servings
4
servingsStuvet spidskål er en klassisk, dansk ret, som bringer varme og hygge til middagsbordet.
Den bløde, cremede sovs kombineret med det milde og let sødlige spidskål gør denne ret til en elsket favorit, især når den serveres som tilbehør til frikadeller, skinke eller medisterpølse. Stuvet spidskål er nem at lave, og den fyldige smag giver en skøn fornemmelse af tradition og hjemmelavet mad.
Ingredienser
1 spidskål
25 g smør
4 spsk hvedemel
2.5 dl fløde – 38%
1 dl mælk
1 tsk revet muskatnød
Salt
Peber
Beskrivelse
- Fjern stokken fra spidskålen og skær spidskålen i tynde strimler. Skyl strimlerne grundigt under koldt vand.
- Sæt en gryde med vand over og bring det i kog. Tilsæt lidt salt, når vandet koger, og læg spidskålen i. Kog spidskålen i 3-4 minutter.
- Gem ca. 2 dl af kogevandet, og hæld resten fra ved at lade spidskålen dryppe af i en si.
- Sæt gryden tilbage på blusset ved middel varme, og smelt 25 g smør. Når smørret er smeltet, drys 4 spsk hvedemel i gryden og rør, indtil det danner en jævn masse.
- Tilsæt fløde og mælk lidt ad gangen, mens du rører rundt, til du får en glat sovs. Krydr med 1 tsk revet muskatnød, salt og peber.
- Til sidst vendes spidskålen i sovsen.
Tips til opskriften
- Kog ikke kålen for længe – Spidskål er mildt og sart, så pas på ikke at overkoge det. 3-4 minutter er rigeligt for at bevare den rette konsistens og lette sprødhed.
- Gem lidt af kogevandet – Brug en smule af kogevandet i stuvningen for at tilføre ekstra smag og en glat konsistens til sovsen.
- Juster sovsens tykkelse – Ønsker du en tyndere sovs, kan du tilføje lidt ekstra mælk eller fløde. Hvis du vil have den tykkere, kan du lade sovsen simre lidt længere.
- Krydr med muskatnød – Muskatnød tilføjer en dejlig dybde til stuvningen, men vær forsigtig med mængden. Start med lidt og smag til, så smagen ikke bliver for dominerende.